Logo Bike Totaal ondernemer Wij houden van fietsen Menu

Tips tegen diefstal

Maak het een fietsdief moeilijk

Als het steeds vroeger donker wordt, hebben fietsdieven meer kansen om onopgemerkt uw fiets te stelen. In Nederland worden er wel 311 fietsen per dag gestolen! De meest populaire fietsen zijn gloednieuwe e-bikes, mountainbikes en omafietsen.
Nu u dit weet, wilt u natuurlijk graag weten hoe u het de dieven zo moeilijk mogelijk maakt. Wij hebben een aantal tips op rij gezet hoe u uw fiets zo goed mogelijk kunt beschermen tegen diefstal.

Diverse sloten

De twee meest bekende sloten zijn het ringslot op de fiets zelf en het ketting- of kabelslot waarmee u de fiets kunt vastmaken. Het is aan te raden beide te gebruiken als u uw fiets uit het zicht stalt. Zo heeft een dief al 2 obstakels. Veel dieven zijn ook maar gespecialiseerd in 1 soort slot. Uiteraard is de kwaliteit van het slot belangrijk en wij raden aan om van fietssloten gebruik te maken die over het ART-keurmerk beschikken. Dat heeft meteen als voordeel dat de fiets bij een Bike Totaal winkel tegen diefstal kan worden verzekerd. U kunt zich het best bewapenen tegen fietsdiefstal met een verzekering.

Bekijk fietssloten in de webshop

Wiel draaien


Op 95% van de fietsen zit al een ringslot gemonteerd. Wist u dat u het dieven al moeilijker kunt maken door uw wiel zo te draaien dat het ventiel bovenaan bij het ringslot zit? Hierdoor wordt het heel moeilijk om het slot open te breken of te zagen zonder het ventiel te slopen. Een fiets met lekke band en kapot ventiel verkoopt natuurlijk niet erg goed en dat weet de dief ook. Zet uw fiets in ieder geval altijd op slot. Dus ook thuis, in de schuur of garage, en haal (indien mogelijk) altijd het bedieningspaneel van een elektrische fiets af.

Het vastmaken


Een ketting- of kabelslot wordt meestal niet door de fabrikant bij de fiets geleverd. Wij raden echter aan om deze zeker aan te schaffen bij uw Bike Totaal winkel. U kunt deze ketting zowel door de wielen als het frame halen en vastmaken aan een vast voorwerp die ook niet gemakkelijk te verwijderen is, zoals een lantaarnpaal. Op deze manier voorkomt u dat u voorwiel terugvind in het rek, terwijl de dief er vandoor is met de rest van de fiets. Een bijzondere tip is om de fiets andersom in het fietsenrek te zetten (met het achterwiel in het rek.)  Zo kunt u, ook met een kortere ketting, het frame en het wiel vastmaken.

Tip: bevestig de fietsketting zo hoog mogelijk aan de fiets, bijvoorbeeld door de ketting een aantal keer om de paal te draaien. Als het slot op de grond ligt dan kan een dief er gemakkelijk op slaan met een zwaar voorwerp. Daar zijn de meeste sloten niet tegen bestand.

Laat uw frame graveren met bijvoorbeeld uw postcode en huisnummer. Als de fiets dan ondanks alle tips toch gestolen wordt dan kunt u bewijzen dat deze bij u hoort. De meer modernere variant is een gps-chip. Fietsfabrikant Sparta heeft deze standaard verwerkt in een aantal e-bikes.

 

Op de hoogte blijven van nieuws, aanbiedingen en tips?

Inschrijven voor nieuwsbrief
Sluiten Inloggen