Logo Bike Totaal ondernemer Wij houden van fietsen Menu

Zadelmeting SQLab

Fijn fietsen met zadels en zadelmeting van SQlab

Het van oorsprong Duitse bedrijf SQlab produceert ergonomische oplossingen voor de sportieve en recreatieve fietsers. Ze houden zich dagelijks bezig met het ontwerpen van fietsonderdelen die de gezondheid en het comfort bevorderden. De meeste fietsonderdelen worden immers gemaakt voor (en afgesteld op) de gemiddelde mens. Wat nou als jij niet zo gemiddeld bent?

 

Zadelpijn door een “verkeerd” zadel

Veel fietsers hebben klachten tijdens het fietsen en daardoor minder plezier. Vaak denken mensen dat pijn erbij hoort, maar dat is zeker niet waar. Door te kijken naar de houding op de fiets en door een goed passend materiaal aan te meten zal een je beter op de fiets zitten en daardoor ook meer plezier hebben tijdens het fietsen.

Veel voorkomende zadelklachten zijn:

  • Verdoofd gevoel
  • Pijn aan het staartbeen (komt vaker voor bij vrouwen, omdat de bekken lager liggen en zij een flexibeler staartbeen hebben dan mannen)
  • Pijn aan het schaambeen
  • Pijn aan de zitbotten
  • Rugpijn
  • Prostaatproblemen

Deze klachten kunnen diverse oorzaken hebben, maar zijn vrijwel altijd terug te leiden naar vorm of hardheid van het zadel.

De zadelmeting van SQlab

Hoe vind je dan wel het zadel dat bij jouw lichaam en fietsgedrag past? Daar helpen onze Bike Totaal vakmensen je graag bij met een zadelmeting van SQlab.

In 2002 heeft SQlab als allereerste zadelfabrikant de zitbotmeting geïntroduceerd. Via dit systeem kunnen zij de afstand tussen de zitbotten opmeten en zo het ideale formaat zadel aanmeten. Bij deze meting wordt gekeken naar de impressie van de zitbotten op een stuk meetpapier. De meting gaat als volgt

  1. Een fietser neemt plaats op een speciale SQlab zitbank met daarop het meetpapier. De rug moet recht zijn en de hakken van de voet moeten steunen op het balkje van de zitbank, terwijl de punt van de voet naar beneden is gekanteld. De fietser drukt zichzelf in het meetpapier door de zijkanten van het bankje vast te pakken. Belangrijk hierbij is natuurlijk dat de achterzakken leeg zijn en dat de persoon in het midden van het bankje gaat zitten, anders zullen de resultaten niet goed zijn. Het doel is om de zitbotten zichtbaar te maken in het meetpapier, dus als het papier kraakt door de perforatie dan weet je dat je goed zit.
  2. De Bike Totaal vakman zal dan kijken naar de impressies van de zitbotten op het meetpapier. Hierbij zal hij/zij een cirkel tekenen om de impressie en bepaalt hij/zij het midden van de zitbotten door een kruis in het cirkel te tekenen. De afstand tussen de zitbotten wordt bepaald door een liniaal te leggen tussen de twee middelpunten.
  3. Na het vaststellen van de zitbotafstand zal de dealer kijken naar de zitpositie van de desbetreffende fietser. Dit heeft namelijk effect op de grote van het zadel; Als je meer naar voren zit zal je meer op de rand van de zitbotten zitten in plaats van de punten. De randen bieden een minder groot contactoppervlak dan de punten. De vuistregel is dan ook: hoe rechterop de zitpositie, hoe breder het zadel. SQlab houdt hier rekening mee en bij een rechtere zitpositie zullen er centimeters worden toegevoegd aan de kale zitbotmeting. Aan de hand hiervan kan de grote van het zadel worden bepaald.

Uit onderzoek blijkt dat de zitbotten vervolgens minimaal twee weken moeten wennen aan het nieuwe zadel. Daarnaast adviseren we na elke fietstocht een rustdag te nemen en ook niet gelijk te beginnen met een tocht van meer dan 100km. 

Op de hoogte blijven van nieuws, aanbiedingen en tips?

Inschrijven voor nieuwsbrief
Sluiten Inloggen